Gourmetaften 21.01.11 hos Kjell

MENY
  • Hummer og foie gras

  • Hjortefile med Grønnsakstuing, sopp, mandelpotet og tyttebær


 
Forrett: Hummer og foie gras
Soppsufflé med foie gras og hummer.
4 porsjoner (30 min)
1 ltr blandet sopp, fersk
1 ss smør
1 løk
3 ss smør
3 ss mel
3 dl melk
Salt og pepper
1 dl ost, revet
3 egg
100 g foie gras, i biter
100 g hummerkjøtt, i biter
2 vårløk, i biter

Slik gjør du:
Hakk soppen, og damp under lokk i egen kraft. Tilsett 1 ss smør og løken. Surr til løken blir blank.
Tykk hvit saus: Smelt 3 ss smør og pisk inn 3 ss mel. Spe med melk til en tykk saus. Smak til med salt og pepper. Skill eggene. Rør inn eggeplommer og ost i sausen. Tilsett sopp/løk. Visp eggehvitene stive og vend forsiktig i røren (ha gjerne hakket sort trøffel i røren).
Stek foie gras og vend inn hummer og vårløk.
Fordel røren i smurte ildfaste former (gjerne gjennomsiktlige av glass) med sufflémassen over. Stek suffleene ved 175 °C i ca 25 min. Servér umiddelbart.
Tips: Servér gjerne med toast og en liten salat med ristet eller syltet sopp
 

Hovedrett: Hjortefile med Grønnsakstuing, sopp, mandelpotet og tyttebær
Saus / Grønnsakstuing
Grunnoppskrift hvit saus
Alt. 1. Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. væske og kok opp under omrøring. (Hvis du lager en saus som både skal tilsettes kraft og melk, lønner det seg å tilsette kraften først, melk har en tendens til å svi seg) Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter et par minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er.
Alt 2. Ha melet og 2 dl. kald væske på et glass med skrukork, og rist. Kok opp resten av væsken og rør inn jevningen. Brukes siste metoden, kan du evt. sløyfe smøret.
For begge metoder er det viktig at det røres under hele koketiden. Total koketid er minst 5 min
Ingredienser til 10 personer
3 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
15 dl. Væske/ Helmelk

Kok wokk grønnsaker i 5 min. (blandes i hvit saus 3 minutter før servering)
Kutt opp isbergsalat skal ikke kokes (blandes i hvit saus 3 minutter før servering)
Hel i kraft fra Kjøtt og Sopp etter steking.

Sopp (ca 2 liter)
Deles i 4 og stekes i panne.

Hjortefile
Stekes i panne
Legges på rist med skypanne under
Ovn på 180 gr.
Inn 4 minutter, ut å hvile i 4 minutter. (gjenta dette 3 ganger)
Pakkes godt inn i aluminiumsfolie og skal hvile i 20 minutter.

Serveres med mandelpoteter og tyttebærsyltetøy.
 

   Velbekomme!